Trädgårdshandel i Limhamn - Med sinne för form
 

Växtråd

Beskärning av fruktträd
När man odlar fruktträd i trädgården , är beskäring ett hjälpmedel till bra skörd, välsmakande  frugter och ett vackert träd so passar i storlek och form till platsen. Man kan få massor av frukt utan beskärning men resultatet blir bäst om man följer några enkla grundprinciper.

När
Äpple och päron utvecklar sig bäst om de beskärs regelbundet medan plommon och körsbär normalt beskärs så lite som möjligt. Plommon och körsbär beskärs vid eller direkt efter fruktsättning, när de fortfarande bär blad, medan äpple och päron är mer toleranta. Dessa kan beskäras vinter( ej försent) och under jasmånaderna, dvs. juli, augusti, september.

Man behöver inte utföra hela arbetet på en gång, det är bättre att man tar det lite inte mer än en tredjedel av kronans massa, tar man bort för mycket reagerar trädet negativt och en massa vattuskott börjar växa, dessa växer oftast rätt upp och bär ingen frukt. 

Varför
Beskärning bör ske för att säkra fruktens ljusförhållanden detta gör att frukten blir friskare, sötare och större. Du bör också tänka på att ett träd skall förhålla sig till tomten och husets storlek.

 
  Hur
Det gäller för all beskärnings att redskap är slipade och rena, därmed undviker du sjukdomsangrepp.

Så vitt som möjligt bör man beskära grenar vid basen till stammen eller i förbindelse till en större gren. 


Vid grenens utväxtpunkt finns en krans eller krage(bubbligare bark) omkring grenen. Det är viktigt att denna är intakt och att du inte skär i denna. Skärs denna bort förlorar trädet sin förmåga att valla över såret(läka) Du skall heller inte skära för långt upp, då kan grenstumpen som blir kvar få rötangrepp. Alltså skär inte för långt in eller för långt ut. 
Det är en smaksak och en fråga om plats hur man önskar sig att trädet se ut.
Man kan välja en traditionell krona, ett pelarträd eller olka typer av spaljeformer. 
Det är viktigt att du har bildat en uppfattning var ditt träd skall planteras och vilken typ av form den skall ha innan du ger dig ut till Handelsträdgårdar.
  Träd med krona
De flesta fruktträd har en krona med tre till fem genomgående huvudgrenar. Beskär efter en växtsäsong efter plantering
-Alla grenar kortas in en tredjedel vid första beskärningstillfället, därefter beskärs en ggr per år.
Om man beskär på vintern bör inte mer än en tredjedel av trädmassan tas bort. Gamla träd bör beskäras i jas (juli, aug,sept) 
Trädet beskärs lätt en gång per år.
  • Ta bort sjuka grenar.
  • Ta bort grenar som sitter för tätt, döda grenar och grenar som korsar varann.
  • Ta bort grenar som sitter för lågt eller sitter ivägen.
  Pelarträd
Ett pelarträd har en kraftig mittstam och hortisontasittande sidgrenar det är ett litet träd som är lätta att plocka frukt från, den horisontala vinkeln i grenarna främjar fruktsättning.
 
  Spaljeträd
Dessa typer av spaljeträd är väldigt användbara i små trädgårdar där det ofta är platsbrist. Ett spaljeträd kan användas som rumsindelare, avskärmare. Den kan lätt planteras vi en vägg dock inte för nära. När man tvingar ner grenarna på detta sätt främjar man fruktsättning. Spaljeträd är spännande i trädgården och passar bra både i gamla trädgårdar såväl som nya moderna. En varsam putsning vart år är nödvändig.
  • Två välplacerade grenar väljs ut och böjs ut med hjälp av pinnar, man kan antingen själv spaljera eller köpa den färdig .
     
  • Sidogrenarna fästes löpande ut till du har fått färdig höjd.
 
    


Trädgårdshandel i Limhamn     |     Tel. 040 - 510 500     |     Västanväg 5, 516 13 Limhamn | Gilla oss på Facebook

info@tradgardshandel.se